Ishockey VM i Stockholm, hur skulle det kunna bli?
Vi såg fram mot VM 1995 eftersom vi bara existerat som VM-klubb i ett år. Visserligen så hade vi bara besökt två VM tidigare, och dom hade ju som bekant varit helt suveräna!

Funderingarna var många, och inställningen var trots allt att "VM i Sverige kan väl aldrig bli så bra som det vart 1993 och 1994". Men vi beslöt oss för att i alla fall ha ett öppet sinne. Kanske skulle det bli skoj att se Sverige på hemmaplan, kanske skulle förbannelsen brytas som legat över Ishockey VM sedan 1986 och som sa att "Inget lag vinner VM på hemmaplan".

Vi genomförde ingen resa detta år och det är därför som inga av bilderna i detta reportage är våra egna, utan helt och hållet kommer från utomstående.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Globen, Sveriges nya nationalarena som stod klar inför förra VM i Sverige 1989, skulle bli platsen där bland annat Sverige skulle spela sina matcher.
Årets VM-intro från SVT(?) kan du kolla på ovan.
   
Göran, Nilses och Briza (från Tjeckien) poserar i sommarvärmen. Men varför har Nilses Blå/Vit hockeytröja på sig?
Otroligt men sant. Det är Briza till höger! Med skägg och allt. Man känner ju knappt igen karln.
   
Inne på arenan håller publiken högt tempo. Här dom Tjeckiska supportrarna.
...och även utanför arenan så såg tjeckerna till att det var bra och hög stämning.
   
Svenska supportrar med biran stadigt (nåja) i näven.
Full fart på planen med. Här under matcken Tjeckien mot finland.
   
Nilses, Göran, Okänd, Briza och Annika inne i öltältet efter Tjeckien - finland.
Även Tysken var på plats. Tysken är en lustig lirarare som trots att han är heltysk och inte kan ett ord svenska är en riktigt hardcore Tre Kronor supporter.
   
En grej som dom lyckades med var i alla fall det skitstora öltält som dom smälllt upp i direkt anslutning till Globen. Oftast mycket bra drag där inne samt raggningsbar personal i barerna! Nice.
   
Vi vet inte om det är tillfällig blindhet på grund av för mycket hembränd sprit eller om det bara är ren förvirring. Men alla Brizas försök att vara coll förtas av att han satt på sig hockeytröjan bak och fram...
Briza och Göran under en paus på väg till Gävle som var den andra VM-staden under årets mästerskap.
   
Vi anser inte att det finns några filmklipp värda att visa från detta årets VM.
Det enda som vi hittat är en reklamfilm för en av årets VM-sponorer OLW. Håll till godo.

Ladda hem QuickTime här.

 


Svea Svin:s betyg på Ishockey VM 1995 i Stockholm:

Motivering: Tyvärr så besannades våra farhågor gällande VM i Stockholm och Sverige å det grövsta under årets VM. Vi såg ett totalt ointresse av smidighet från arrangörernas sida. Det viktigaste för Svenska Ishockeyförbundet och deras springpojkar verkar ha varit att imponera på utländska delegater och inte att skapa en trevlig upplevelse för fansen. Det vill säga, vi som år efter år betalar våra resor, vårt boende, våra biljetter och vår sprit med egna pengar. Förutom det obligatoriska öltältet fanns det in-gen-ting! Jo, något som dom kallade för "Hockey night club". Men vi vet inte... Lyssna på ingvar Oldsberg varvat med dansorkestrar känns inte helt... Ishockey VM för oss. Dessutom var vi oroliga över var dom så kallade "överraskningarna" var för något. Smäll på käften av steroidstinna dörrvakter eller?

Ishockey VM blev för vår del ett "icke-VM", mest för att vi inte kunde arrangera någon resa detta år, men även för att stämningen ute vid Globen var heltrist! Dom nordiska länderna har så otroligt mycket att lära av sina kollegor nere i Centraleuropa när det gäller hur man ordnar fest och skoj i samband med idrottsarrangemang. Vi ber därför allra ödmjukast om att VM aldrig mer skall få arrangeras av länder norr om Stora bält!
SKÄMS SVENSKAR!!!

Hockey night club låter ju skoj... inte!

OMGIVNINGEN RUNT ARENORNA

I direkt anslutning till Globen så hade arrangörerna ställlt upp ett enormt öltält med scen och försäljning av såväl torra mackor som ljummen bira i platsmuggar. Det var med andra ord precis vad man kan förvänta sig av ett VM. Mycket bra!
Tyvärr fick man inte dansa på borden och dessutom så fanns det bara plaststolar att sitta på, så det drar ner betyget betydligt. I övrigt så fanns det inte så mycket runt själva Globen i anslutning till VM förutom detta stora öltält.

ARRANGÖRERNA

Ishockey VM var helt bra arrangerat. Inga konstigheter i spelschemat eller liknande. Varken bu eller bä.

VAKTER/PERSONAL

Att det är dumt o punda och farligt att ta dopingmedel är någonting som vissa av vakterna som anställts av arrangörerna tydligen missat i skolan.
Dessa steroidbroilers till miffon verkar ha anställts enbart för att förstöra stämningen så gott dom kunde under VM 1995 och det lyckades dom mycket bra med. Vi vet inte hur många gånger som vi såg supportrar få smäll på käften för ingenting, låssaspoliser med pupiller stora som tefat (alternativt små som knappnålshuvuden) som med stirrande blick skrek "HARUDRUCKITELLER?" när man skulle in i tältet. Dessutom hade en del av dessa parkbänkskemister ordnat en kö(!) till tältet på kvällarna... Hallå loosers, det är inte Berns salonger det här.
Nej, här har ni långfingret rätt i steroidfejset och må ni dörrvakter som inte kunde hålla er inom lagens råmärken under årets VM fara åt helvette!

SOUVERNIRER/FÖRSÄLJNING

Utbudet av souvernirer var helt ok. Pins, kepsar, vimplar, halsdukar med mera fanns att köpa till överpris, precis som det ska vara. Problemet var bara att antalet butiker som sålde souvernirer var så litet. Skulle man köpa grejer så fick man helt enkelt göra det innan eller efter match.

Dom två, i våra ögon, viktigaste souvernirerna som ska finnas till salu under Ishockey VM.

Årets VM-Halsduk var en välstickad historia av helt ok kvalité. Den når dock inte upp till dom som såldes under förra VM.
Måtten är 133 cm och är därmed knappt duglig att använda som en riktig halsduk. Dessutom så är det kass att det varken finns någon logga på den eller på annat sätt antyder att det är VM 95:s halsduk. Och i övrigt undrar vi varför det inte fanns halsdukar för några andra supportrar än dom Svenska. Team Sweden var den enda variant som fanns.
(Dra med musen över halsduken för att se baksidan på den)


Det tillverkades inga tygmärken för VM 1995 och det får ju ses som en skandal när man vet vilka mängder av tygmärken som säljs varje VM. Kanske inte arrangörerna ville tjäna pengar eller nåt, vad vet vi?
Dock så tillverkades det ett ytterst litet antal med tygmärken för IIHF-delegaterna och ledningsgruppen för VM 1995. Dessa blaffor till tygmärken (100 x 105 cm) är några av dom mest eftersökta tygmärkena idag.
VÄDRET

Vädret under Ishockey VM i Stockholm var helt ok. Normalt försommarväder som gjorde att det inte var några större problem att sitta ute och kröka vid eller inne i tältet. Tyvärr så är det ju så att Globenområdet mer eller mindre är byggt som en vindtunnel vilket gör att det alltid blåser där ute. Tjocka tröjor under hockeytröjan var därför ett måste.

Har Du bilder eller film som du filmat själv från Hockey VM 1995 så kontakta Gabbe. Han betalar 10 SEK per filmad minut från VM 1995.

Dom som vi fått hjälp av med bilder till detta reportage finns på vår Tacksida.